Beza Pavlova

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3321
Beza Pavlova
fot. kimberlykv / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag truskawek
  • 10 dag jeżyn
  • 10 dag borówek amerykańskich
  • 5 dag malin
  • 3 kiwi
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka winianu potasu
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 mango
  • 1 łyżeczka octu winnego

Opis przygotowania:

Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w plastry. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ w kostkę. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie białka ubić z winianem potasu, potem dodawać stopniowo cukier puder i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą oraz ocet winny i dokładnie wymieszać trzepaczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na niego wymieszane składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż się wszystko przyrumieni. Wtedy zgasić ogień w piekarniku i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzone składniki wyciągnąć z piekarnika, odwinąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz. Następnie śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru na sztywna pianę, po czym nałożyć na upieczoną bezę. Całość udekorować owocami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów