Beza Pavlova
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3321
Składniki:
- 10 dag truskawek
- 10 dag jeżyn
- 10 dag borówek amerykańskich
- 5 dag malin
- 3 kiwi
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka winianu potasu
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 mango
- 1 łyżeczka octu winnego
Opis przygotowania:
Wszystkie owoce umyć i osączyć z wody. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w plastry. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ w kostkę. Kiwi obrać ze skóry i pokroić w plastry. Następnie białka ubić z winianem potasu, potem dodawać stopniowo cukier puder i ubić na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać mąkę kukurydzianą oraz ocet winny i dokładnie wymieszać trzepaczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na niego wymieszane składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec do czasu, aż się wszystko przyrumieni. Wtedy zgasić ogień w piekarniku i pozostawić do wystygnięcia. Przestudzone składniki wyciągnąć z piekarnika, odwinąć papier do pieczenia i przełożyć na talerz. Następnie śmietanę ubić z 2 łyżkami cukru na sztywna pianę, po czym nałożyć na upieczoną bezę. Całość udekorować owocami.
Komentarze (0)