Kukurydza w cieście

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3019
Kukurydza w cieście
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki maki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Kolby kukurydzy pozbawić liści i odciąć końcówkę z jednej strony. Następnie mąkę pszenną przesypać na stolnicę, po czym wymieszać z mąką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą oraz mieloną papryką chili. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać wodę gazowaną i z całości wyrobić ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 0,5 mm. Rozwałkowanym ciastem zawinąć kolby kukurydzy i docisnąć ręcznie, aby nie było żadnego luzu miedzy ciastem, a kolbą. Całość włożyć do mocno rozgrzanego oleju w rondlu i smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów