Gofry z dyni

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 817
Gofry z dyni
fot. mealmakeovermoms (flickr.com) / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 ml syropu klonowego
  • 100 g tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • Ciasto:
  • 250 g miąższu z dyni
  • 150 g mąki pszennej
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Miąższ z dyni zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do miąższu wlać mleko, rozpuszczone masło, wsypać brązowy cukier, wbić jajka i rozmieszać widelcem. Mąkę przesypać do kolejnej miski i wymieszać ją ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, startym imbirem, gałką muszkatołową i mielonym cynamonem. Następnie do wymieszanej mąki dodać wymieszany ze składnikami miąższ dyniowy. Całość dobrze wymieszać tak, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, po czym wszystko przelać chochelką do wysmarowanej olejem, mocno rozgrzanej gofrownicy. Smażyć na rumiany kolor, a gotowe wyłożyć na talerz. Przed podaniem nałożyć na nie śmietanę, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów