Pstrąg pieczony z ananasem i kukurydzą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2143
Składniki:
- 1 pstrąg patroszony
- 560 g ananasów w puszce z zalewą (plastry)
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 2 pomidorki koktajlowe
- 2 plastry cytryny
- 2 łyżki oleju
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Pomidorki koktajlowe, natkę zielonej pietruszki oraz rozmaryn umyć i odsączyć z wody. Pstrąga natrzeć olejem od wewnętrznej i zewnętrznej strony, oprószyć go pieprzem mielonym i szczyptą soli. Następnie do wnętrza ryby włożyć świeży rozmaryn, natkę zielonej pietruszki, obrany ze skóry i pokrojony w cienkie plastry czosnek oraz plastry cytryny. Po nadzianiu rybę docisnąć do siebie, ponacinać ją delikatnie nożem ukośnie i przełożyć do brytfanki. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do ryby. Do tego ananasy wraz z zalewą, pomidorki koktajlowe i całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Wszystko piec do miękkości ryby, po czym wyciągnąć z piekarnika i podawać na ciepło.
Komentarze (1)
Pstrąg pieczony, a na obrazku makrele xd 🐟