Gulasz ze śliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3610
Gulasz ze śliwkami
fot. ytaquino / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny bez kości
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dkg śliwek wędzonych
  • 1 czerwona papryka
  • pieprz
  • sól
  • szczypta imbiru
  • 0,5 łyżeczki roztartego kminku
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 1 filiżanka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka bulion z kostki wołowego
  • oliwa do smażenia

Opis przygotowania:

Mięso pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić i zrumienić mięso. Do zrumienionego mięsa dodać cebulę i podsmażyć ją na złoty kolor. Do mięsa i cebuli dodać mąkę i smażyć przez 1 minutę, po tym czasie wlać ciepły bulion. Całość doprawić wszystkimi przyprawami i dusić na małym ogniu 30 minut. Paprykę przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Kiedy mięso zmięknie dodać do tego śliwki wędzone i dusić przez 5 minut. Na koniec duszenia gulasz doprawić śmietaną. Gotowy podajemy na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów