Miks buraczany ze śmietana, śliwkami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 619
Miks buraczany ze śmietana, śliwkami i orzechami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 150 g łuskanych orzechów włoskich
  • 200 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 100 ml śmietany 32%
  • 4 duże czerwone buraki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Śliwki pokroić w plastry, sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Buraki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu buraki odcedzić, przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Następnie buraki zmiksować razem ze śmietaną na jednolitą masę, doprawić je do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i wyłożyć do miski. Dodać do tego orzechy włoskie i wszystko posypać sparzonymi wcześniej śliwkami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów