Kluski ze śliwkami

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 952
Kluski ze śliwkami
fot. arfo (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g śliwek (renklod)
  • 150 g cukru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sól
  • Ciasto:
  • 400 g ziemniaków
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Śliwki umyć, odsączyć z wody, przekroić je na połowy i usunąć z nich pestki. Miąższ przełożyć do miski i zasypać go cukrem.

Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu ziemniaki przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić do tego jajko i całość wyrobić ręcznie. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki i włożyć w nie pokrojone wcześniej śliwki z cukrem.

Uformować z tego ręcznie małe kulki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Składniki gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz.

Masło stopić na rozgrzanej patelni z cukrem waniliowym i polać nim całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów