Kluski ze śliwkami
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 952
Składniki:
- 400 g śliwek (renklod)
- 150 g cukru
- 100 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sól
- Ciasto:
- 400 g ziemniaków
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Śliwki umyć, odsączyć z wody, przekroić je na połowy i usunąć z nich pestki. Miąższ przełożyć do miski i zasypać go cukrem.
Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu ziemniaki przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić do tego jajko i całość wyrobić ręcznie. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki i włożyć w nie pokrojone wcześniej śliwki z cukrem.
Uformować z tego ręcznie małe kulki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Składniki gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni z cukrem waniliowym i polać nim całość.
Przygotować ciasto: ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i utłuc tłuczkiem na jednolitą masę. Po ubiciu ziemniaki przełożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę, wbić do tego jajko i całość wyrobić ręcznie. Następnie ciasto podzielić na małe kawałki i włożyć w nie pokrojone wcześniej śliwki z cukrem.
Uformować z tego ręcznie małe kulki i wrzucić je do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody. Składniki gotować przez 3 minuty, po czym odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni z cukrem waniliowym i polać nim całość.
Komentarze (0)