Tort migdałowy z polewą czekoladową

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1435
Tort migdałowy z polewą czekoladową
fot. annapustynnikova (elements.envato.com)

Składniki:

  • 250 g płatków migdałowych
  • 150 ml polewy czekoladowej
  • 1 łyżka masła
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Masa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Po ubiciu wsypać do tego mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i ponownie całość zmiksować. Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić je ostrym nożem na trzy równe placki.

Przygotować krem: śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej serek mascarpone, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę nałożyć na pokrojone wcześniej plastry ciasta, po czym wysmarować nią boki i górę ciasta.

Całość obsypać płatkami migdałowymi i udekorować polewą czekoladową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów