Tort migdałowy z polewą czekoladową
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1435
Składniki:
- 250 g płatków migdałowych
- 150 ml polewy czekoladowej
- 1 łyżka masła
- Ciasto:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Masa:
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem na puszystą masę. Po ubiciu wsypać do tego mąkę, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i ponownie całość zmiksować. Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piec przez 30-35 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy, przestudzić i przekroić je ostrym nożem na trzy równe placki.
Przygotować krem: śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej serek mascarpone, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę nałożyć na pokrojone wcześniej plastry ciasta, po czym wysmarować nią boki i górę ciasta.
Całość obsypać płatkami migdałowymi i udekorować polewą czekoladową.
Przygotować krem: śmietanę przełożyć do miski, dodać do niej serek mascarpone, wlać ekstrakt waniliowy, wsypać cukier puder i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę nałożyć na pokrojone wcześniej plastry ciasta, po czym wysmarować nią boki i górę ciasta.
Całość obsypać płatkami migdałowymi i udekorować polewą czekoladową.
Komentarze (0)