Semiya Payasam - indyjski pudding z makaronem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1339
Semiya Payasam to indyjski pudding z cienkim makaronem vermicelli, mlekiem kokosowym oraz kardamonem. Może być podawany na ciepło lub na zimno.
Składniki:
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki zielonych pistacji
- 1,5 l mleka kokosowego
- 1 szklanka słodkiego mleka skondensowanego
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- 0,5 szklanki orzeszków pinii
- 0,5 szklanki perełek z tapioki
- 0,5 szklanki makaronu vermicelli
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- szczypta suszonego szafranu
Opis przygotowania:
Dwie łyżki masła klarowanego stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać orzechy nerkowca i orzeszki pinii. Orzechy razem wymieszać i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wsypać do tego rodzynki i smażyć razem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia. Następnie stopić pozostałe masło klarowane w rondlu i wsypać do niego makaron. Wymieszać i smażyć do chwili, aż się lekko zarumieni. Wtedy wlać do tego mleko kokosowe oraz mleko skondensowane, wsypać mielony kardamon, perełki z tapioki i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować do chwili, aż całość zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia, przelać na talerz i posypać suszonymi wcześniej orzechami, rodzynkami oraz zielonymi pistacjami. Przed podaniem posypać szczyptą suszonego szafranu.
Komentarze (0)