Cranachan (deser)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1961
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 280 ml śmietany kremówki
- 180 g płatków owsianych
- 5 łyżek płynnego miodu lipowego
- 2 łyżki whiskey
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jeżyn
- 0,5 szklanki czerwonej porzeczki
Opis przygotowania:
Owoce umyć, osączyć z wody i część z nich przełożyć do pucharków deserowych. Pozostała część pozostawić do wyłożenia górnej warstwy deseru. Płatki owsiane przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na małym ogniu do chwili, aż lekko się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić. Następnie serek homogenizowany ubić mikserem razem ze śmietaną na jednolitą masę, po czym ubite składniki wyłożyć na owoce w pucharkach deserowych. Dodać do tego pozostałą część owoców. Miód wymieszać z whiskey i polać całość.
Komentarze (0)