Biko - deser ryżowo-kokosowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1569
Biko - deser ryżowo-kokosowy
fot. Elmer nev valenzuela (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki ryżu kleistego
  • 2 łyżki cukru
  • sól
  • Glazura:
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 0,5 szklanki syropu cukrowego

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać go 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do blachy do pieczenia. Następie mleko kokosowe wymieszać z cukrem i polać tym ryżu w blasze do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika.

Przygotować glazurę: rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego wiórki kokosowy i brązowy cukier. Następnie wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier się roztopi. Wtedy ściągnąć z ognia, wymieszać z syropem cukrowym i polać całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów