Sellou - marokański deser z sezamu i migdałów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 1084
Sellou - marokański deser z sezamu i migdałów
fot. picturepartners (elements.envato.com)

Składniki:

  • 0,5 kg sezamu
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 kg łuskanych migdałów
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
  • 1 łyżeczka mastyksu w proszku (żywica pochodząca z drzewa pistacji)
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Sezam oraz mąkę przesypać na osobne blachy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. zrumienić, wyciągnąć i przesypać razem do jednej miski. Oba składniki podczas pieczenia w piekarniku należy mieszać, co jakiś czas, aby się nie przypaliły.

Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego łuskane migdały. Wymieszać je i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i jedną połowę z nich utłuc tłuczkiem na miazgę, a drugą połowę pozostawić w całości.

Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego cukier puder, cynamon i mielony anyż. Składniki na patelni wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do zrumienienia wcześniej mąki z sezamem w misce. Wsypać do tego mastyks w proszku, szczyptę soli i wymieszać.

Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostawionymi całymi migdałami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów