Burgery z pitą i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1674
Składniki:
- 2 pomidory
- 2 liście sałaty
- 2 łyżki oleju
- 1 chlebek pita
- 1 czerwony burak
- sól
- pieprz
- Burgery:
- 400 g mielonego mięsa wołowego
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry. Buraka czerwonego przełożyć do rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał, ugotować ze skóra do miękkości i odcedzić. Potem obrać go ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Pitę przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę z obu stron. Następnie ściągnąć z ognia, podzielić na pół i wyłożyć na talerz. Nałożyć na niego liście salaty oraz pokrojone wcześniej pomidory
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszklone składniki dodać do mięsa z bułką tartą. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Na na gotowe burgery nałożyć plastry buraka czerwonego i wszystko oprószyć pieprzem.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski i wsypać do niego bułkę tartą. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Zeszklone składniki dodać do mięsa z bułką tartą. Następnie całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mieloną kolendrą, po czym wbić do tego jajko i wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować kotlety i smażyć je z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy.
Na na gotowe burgery nałożyć plastry buraka czerwonego i wszystko oprószyć pieprzem.
Komentarze (0)