Burgery z serem i pitą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2140
Burgery z serem i pitą
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 20 g twarogu kanapkowego
  • 4 pomidory
  • 2 chlebki pita
  • 2 liście zielonej sałaty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • sól
  • pieprz
  • Na burgery:
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka posiekanej drobno mięty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z każdej strony. Usmażone dodać do sałaty.

Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę, suszone oregano, mielone ziele angielskie, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego kotlety. Wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników. Potem dodać do tego serek kanapkowy oraz pokrojone warzywa.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów