Burgery z serem i pitą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2140
Składniki:
- 20 g twarogu kanapkowego
- 4 pomidory
- 2 chlebki pita
- 2 liście zielonej sałaty
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- sól
- pieprz
- Na burgery:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka posiekanej drobno mięty
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Pomidory pokroić w plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć ciepłą wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund z każdej strony. Usmażone dodać do sałaty.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę, suszone oregano, mielone ziele angielskie, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego kotlety. Wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników. Potem dodać do tego serek kanapkowy oraz pokrojone warzywa.
Przygotować burgery: mięso mielone przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę, suszone oregano, mielone ziele angielskie, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wbić do tego jajko. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, po czym uformować z tego kotlety. Wszystko przełożyć na rozgrzany olej na patelni i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do składników. Potem dodać do tego serek kanapkowy oraz pokrojone warzywa.
Komentarze (0)