Beza bananowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3077
Beza bananowa
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • Wypełnienie:
  • 4 banany
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Beza:
  • 4 białka jaj
  • 2 łyżki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Nałożyć je na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie.

Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, wlać do niego utarte wcześniej żółtka i wymieszać. Następnie dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki przełożyć do ciasta w naczyniu i nałożyć na to pokrojone banany. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować bezę: białka przełożyć do miski, wsypać do tego cukier puder i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Piane nałożyć na przestudzone ciasto, po czym otwartym ogniem palnika przyrumienić górę bezy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów