Beza bananowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3077
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania żaroodpornego naczynia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- Wypełnienie:
- 4 banany
- 4 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Beza:
- 4 białka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, dodać do tego masło i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, zawinąć w folię spożywcza i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 2 mm. Nałożyć je na wysmarowane masłem żaroodporne naczynie.
Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, wlać do niego utarte wcześniej żółtka i wymieszać. Następnie dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki przełożyć do ciasta w naczyniu i nałożyć na to pokrojone banany. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować bezę: białka przełożyć do miski, wsypać do tego cukier puder i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Piane nałożyć na przestudzone ciasto, po czym otwartym ogniem palnika przyrumienić górę bezy.
Przygotować wypełnienie: banany umyć, osączyć z wody, usunąć końcówki, obrać ze skóry i pokroić je w cienkie plastry. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko przelać do rondla, wlać do niego ekstrakt waniliowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia, wlać do niego utarte wcześniej żółtka i wymieszać. Następnie dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wymieszane składniki przełożyć do ciasta w naczyniu i nałożyć na to pokrojone banany. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować bezę: białka przełożyć do miski, wsypać do tego cukier puder i razem zmiksować mikserem na sztywną pianę. Piane nałożyć na przestudzone ciasto, po czym otwartym ogniem palnika przyrumienić górę bezy.
Komentarze (0)