Beza Pavlova ze śmietaną
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 900
Składniki:
- Na bezę:
- 4 białka jaj
- 1 szklanka cukru pudru
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- 0,5 łyżeczki maki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Ponadto:
- 300 ml śmietany kremówki
- 4 owoce kiwi
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 140°C. Białka ubić mikserem w kubku na puszysta pianę. Do drugiego kubka dodać śmietanę kremówkę, wsypać do niej cukier puder, wlać ekstrakt waniliowy, mąkę kukurydzianą i zmiksować na jednolitą masę. Do ubitej piany z białek dodać stopniowo zmiksowaną masę ze śmietaną i całość również dokładnie zmiksować. Następnie wszystko przełożyć łyżką na rozgrzaną wcześniej blachę do pieczenia z papierem do pieczenia, spłaszczyć wierzch łopatką, wstawić do piekarnika i piec przez około 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić go lekko i przestudzić pozostawione w nim bezy. Po przestudzeniu wyciągnąć je z piekarnika. Kiwi umyć, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę, a po ubiciu nałożyć ją na upieczone wcześniej bezy. Na to nałożyć pokrojone kiwi i wszystko przełożyć na talerz.
Komentarze (0)