
Ziemniaki z bakłażanem w curry
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3487

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g pomidorów z puszki
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 chlebki pita
- 1 łyżka sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 szklanki letniej wody
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Bakłażana przekroić, wydrążyć środki, a miąższ pokroić w kostkę. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone ziemniaki, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, mielonej papryki chili oraz curry, wymieszać i smażyć do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy dodać do tego pokrojonego bakłażana i smażyć razem przez 1 minutę na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i wlać bulion warzywny. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości warzyw. Wtedy ściągnąć je z ognia, przełożyć na talerz i posypać sezamem. Następnie wszystko zalać jogurtem naturalnym i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki. Chlebki pita skropić letnią wodą, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie ściągnąć je z patelni i dodać do potrawy.
Komentarze (2)
A ile bakłażana bo spisie składników nie ma
@Gab.: Powinien być 1 bakłażan. Dzięki za informację.