Tag: rośliny

Czarny bez – medycyna i tajemnica

Czarny bez jest rośliną, która wiosną wydaje z siebie piękne białe kwiaty, po to, aby na jesień zamknąć się w czarnych owocach. Z białych kwiatów czarnego bzu możemy przygotować kordiał, natomiast z jego czarnych owoców: dżemy, syropy i nalewki. Smak surowego owocu czarnego bzu jest tajemniczy i nieokreślony, ale też zakazany, bo trujący. Bez należy przed zjedzeniem poddać termicznej obróbce...

Czytaj dalej

O rozpalaniu wewnętrznego ognia Imbirem

Imbir jest korzeniem rośliny, która wspiera nasz organizm, tak jak ogień palony w kominku wspiera domostwo. Imbir zagrzany w naszym organizmie pobudza go i rozświetla. Wzmacnia w rozwoju. Tak jak oczywistym jest dla nas żywioł ognia, tak oczywistym powinien stać się „żywioł” imbiru. Od zarania dni rozpalamy ogień wtedy, gdy zimno, a imbir jest jakby uwewnętrznionym ogniem. Patrzymy na ognisko...

Czytaj dalej

Rzeżucha, ach to Ty!

Rzeżucha jest rośliną, którą znamy z domowego parapetu i całkiem słusznie kojarzymy ją z Wielkanocą, ale to tylko część prawdy. Wielkanoc to nic innego jak chrześcijański sposób witania się z wiosną, ale - alleluja! - o ile Jezus zmartwychwstaje tak jak drzewo, które budzi się do życia po zimie, tak my zapominamy dokonać w naszym organizmie wiosennego i (niech będzie)...

Czytaj dalej