Tag: medycyna

Czarny bez – medycyna i tajemnica

Czarny bez jest rośliną, która wiosną wydaje z siebie piękne białe kwiaty, po to, aby na jesień zamknąć się w czarnych owocach. Z białych kwiatów czarnego bzu możemy przygotować kordiał, natomiast z jego czarnych owoców: dżemy, syropy i nalewki. Smak surowego owocu czarnego bzu jest tajemniczy i nieokreślony, ale też zakazany, bo trujący. Bez należy przed zjedzeniem poddać termicznej obróbce...

Czytaj dalej

Medycyna kuchenna: soda oczyszczona i jej zasady

Kluczowym pojęciem, które określa funkcjonowanie naszego organizmu jest homeostaza. Jest to stan równowagi, w której wszystkie czynniki potrzebne człowiekowi do aktywnego i rozwojowego funkcjonowania istnieją ze sobą w odpowiedniej harmonii. Ta równowaga odpowiedzialna jest za wszystko, co się potem w naszych organizmach dzieje. Przykładowo, jeżeli bolą nas stawy, oznaczać to może zachwianie gospodarki kwasowej w żołądku. Niezwykle ważne jest, aby...

Czytaj dalej