Krewetki z ananasem

iwona

Autor:

Przepisów: 1934

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 400 g krewetek królewskich
  • 300 g ananasa w zalewie plastry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • sól
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania

Krewetki oczyścić z części niejadalnych i przełożyć je do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i dodać do krewetek w misce. Następnie składniki te oprószyć szczyptą soli, mieloną papryką chili, kurkumą i zalać oliwą z oliwek. Całość dobrze wymieszać i trzymać przez 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ananasy osączyć z zalewy, pokroić je na kawałki i razem ze składnikami w misce przełożyć na rozgrzaną patelnię. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia, wyłożyć na talerz, posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i polać sokiem z limonki.

0 komentarzy

Podobne przepisy

Moje konto

Podziel się