Bakłażan zapiekany z serem, ananasem i granatem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 762
Składniki:
- 400 g białego twarogu sernikowego
- 300 g ananasów w zalewie kostka
- 2 bakłażany
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki łuskanych nasion z granatu
- natka zielonej pietruszki
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Bakłażany oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Bakłażany pokroić w cienkie, podłużne plastry, osuszyć ja na papierowym ręczniku i oprószyć szczyptą soli. Twaróg sernikowy przełożyć do miski, wbić do niego jajka, wsypać cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Ananasy odsączyć z zalewy, dodać je do zmiksowanego sera i wymieszać. Nałożyć to na przygotowane wcześniej plastry bakłażanów.
Całość zawinąć w roladki, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, posypać cukrem waniliowym i piec do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać nasionami granatu i udekorować natką zielonej pietruszki.
Całość zawinąć w roladki, spiąć małymi wykałaczkami i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, posypać cukrem waniliowym i piec do chwili, aż bakłażan zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Gotową potrawę posypać nasionami granatu i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)