Nyponsoppa

iwona

Autor:

Przepisów: 1896

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g brązowego cukru
  • 170 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka likieru migdałowego Amaretto
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Zupa:
  • 600 g owoców dzikiej róży
  • 100 g cukru
  • 2 l wody
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej

Opis przygotowania

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz brązowym cukrem. Wsypać do tego mielone migdały, wlać likier Amaretto, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować z niego małe kulki ręcznie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Przygotować zupę: owoce dzikiej róży dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 2 l wody i gotować przez 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, owoce odcedzić na sicie, a odcedzony płyn z powrotem przelać do rondla. Owoce na sicie dokładnie przetrzeć łyżeczką na drobny miąższ. Przetarty miąższ wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą i dodać go do płynu w rondlu. Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać na talerz.

Następnie dodać do tego upieczone ciastka migdałowe i podawać na zimno.

0 komentarzy

Moje konto

Podziel się