Nyponsoppa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2200
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g brązowego cukru
- 170 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 2 jajka
- 1 łyżeczka likieru migdałowego Amaretto
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- Zupa:
- 600 g owoców dzikiej róży
- 100 g cukru
- 2 l wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz brązowym cukrem. Wsypać do tego mielone migdały, wlać likier Amaretto, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i uformować z niego małe kulki ręcznie. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.
Przygotować zupę: owoce dzikiej róży dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 2 l wody i gotować przez 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, owoce odcedzić na sicie, a odcedzony płyn z powrotem przelać do rondla. Owoce na sicie dokładnie przetrzeć łyżeczką na drobny miąższ. Przetarty miąższ wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą i dodać go do płynu w rondlu. Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać na talerz.
Następnie dodać do tego upieczone ciastka migdałowe i podawać na zimno.
Przygotować zupę: owoce dzikiej róży dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przełożyć je do rondla, zalać 2 l wody i gotować przez 30 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, owoce odcedzić na sicie, a odcedzony płyn z powrotem przelać do rondla. Owoce na sicie dokładnie przetrzeć łyżeczką na drobny miąższ. Przetarty miąższ wymieszać z cukrem, mąką kukurydzianą i dodać go do płynu w rondlu. Całość dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia, przestudzić i przelać na talerz.
Następnie dodać do tego upieczone ciastka migdałowe i podawać na zimno.
Komentarze (0)