Tort czekoladowy z lukrem plastycznym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1851
Tort czekoladowy z lukrem plastycznym
fot. Ken's Oven / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g białego lukru plastycznego
  • 40 g różowego lukru plastycznego
  • 40 g brązowego lukru plastycznego
  • 40 g żółtego lukru plastycznego
  • 40 g pomarańczowego lukru plastycznego
  • 1,5 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Tortownicę wysmarować masłem. Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek oraz cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką oraz proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym oraz kakao na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą wcześniej pianę, po czym wszystko zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli się do niego przylepia to należy nadal piec. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Następnie wszystkie kolorowe lukry plastyczne rozwałkować na grubość 3 mm. Białym lukrem wyłożyć spód ciasta, a pozostałe kolorowe lukry pokroić w trójkąty o podstawie 3 cm i oblepić nimi całe ciasto.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów