Tort czekoladowy z lukrem plastycznym

iwona

Autor:

Przepisów: 2009

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 40 g białego lukru plastycznego
  • 40 g różowego lukru plastycznego
  • 40 g brązowego lukru plastycznego
  • 40 g żółtego lukru plastycznego
  • 40 g pomarańczowego lukru plastycznego
  • 1,5 łyżki masła do wysmarowania tortownicy
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania

Rodzynki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Tortownicę wysmarować masłem. Przygotować ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek oraz cukru pudru ubić mikserem sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką oraz proszkiem do pieczenia, ekstraktem waniliowym oraz kakao na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodać ubitą wcześniej pianę, po czym wszystko zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać sparzone wcześniej rodzynki i dokładnie wymieszać. Następnie wszystko przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 60 minut. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem (jeśli się do niego przylepia to należy nadal piec. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Następnie wszystkie kolorowe lukry plastyczne rozwałkować na grubość 3 mm. Białym lukrem wyłożyć spód ciasta, a pozostałe kolorowe lukry pokroić w trójkąty o podstawie 3 cm i oblepić nimi całe ciasto.

0 komentarzy

Podobne przepisy