Babeczki czekoladowe z lukrem i posypką

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1790
Babeczki czekoladowe z lukrem i posypką
fot. Arzamasova (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 180 g cukru
  • 150 g gorzej czekolady drobno startej
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • [Lukier:}
  • 150 g cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • Ponadto:
  • posypka cukiernicza

Opis przygotowania:

Mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, startą czekoladą i kakao. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, rozpuszczone masło i razem zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu masę przelać stopniowo do suchych, wymieszanych wcześniej składników i całość ponownie zmiksować. Następnie przelać do papilotek i przełożyć to na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem, jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec je dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć je z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder przesypać do kubka, wlać do tego stopniowo sok z cytryny i wymieszać tak, aby utworzyła się gęsta masa. Po jej utworzeniu wysmarować nią upieczone wcześniej babeczki. Całość posypać posypką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów