Babka cytrynowa z lukrem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 991
Składniki:
- Ciasto:
- 360 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka startej skórki cytrynowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- Lukier:
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
- Ponadto:
- 2 szklanki wrzącej wody
- 4 gałązki białych kwiatów z czarnego bzu, sparzonych wrzącą wodą (opcjonalnie do dekoracji)
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem zmiksować w drugiej misce na jednolitą masę. Do masy maślanej wbijać po jednym jajku, cały czas mieszając. Następnie wsypać do tego wymieszaną wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość wymieszać, a następnie wlać do tego sok z cytryny i wsypać startą skórkę cytrynową. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać, a po wymieszaniu przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia. Składniki w formie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez około 40 minut. Upieczenia ciasta sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto do niego się przylepia, to należy piec je dalej). Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować lukier: do miski wsypać cukier puder, wlać do tego sok z cytryny, wrzącą wodę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Po wymieszaniu przelać na upieczoną wcześniej babkę.
Przygotować lukier: do miski wsypać cukier puder, wlać do tego sok z cytryny, wrzącą wodę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Po wymieszaniu przelać na upieczoną wcześniej babkę.
Komentarze (0)