Babeczki malinowo-jagodowe z kremem, lukrem i galaretką owocową

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3044
Babeczki malinowo-jagodowe z kremem, lukrem i galaretką owocową
fot. Michael Stern / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g galaretek owocowych z cukrem
  • 250 g białego lukru plastycznego
  • Krem zielony:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka zielonego barwnika spożywczego
  • Krem żółty:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 100 g serka śmietankowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żółtego barwnika spożywczego
  • Ciasto:
  • 110 g maki pszennej
  • 110 g masła miękkiego
  • 110 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 1 łyżka syropu malinowego
  • 0,5 szklanki jagód
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Jagody umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: masło przełożyć do miski i utrzeć z cukrem do białości. Jajka wbić do kubka, rozetrzeć z ekstraktem waniliowym i dodać do utartych składników w misce. Następnie wsypać do tego mąkę, wlać syrop malinowy, całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, dodać do tego jagody i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu przełożyć do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Lukier plastyczny wyrobić ręcznie, podzielić go na małe kawałki i ugnieść na małe, cienkie placuszki. Przełożyć je na przestudzone wcześniej babeczki.

Przygotować krem zielony i żółty: śmietanę kremówkę przełożyć do jednej miski. Następnie dodać do niej serek śmietankowy i wsypać cukier puder. Składniki w misce zmiksować mikserem na jednolitą masę, po czym podzielić na dwie połowy i przełożyć je do drugiej miski. Do składników w pierwszej misce wlać zielony barwnik, natomiast do składników w drugiej misce wlać żółty barwnik. Wszystko zmiksować osobno mikserem, po czym razem przełożyć do jednej szprycy i wycisnąć je na lukier na babeczkach.

Gotowe babeczki udekorować galaretką owocową z cukrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów