Kajmak

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2293
Kajmak
fot. NatashaBreen / elements.envato.com

Składniki:

  • 500 ml mleka skondensowanego
  • 400 g cukru
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 20 g mielonej kawy
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu wanilii

Opis przygotowania:

Do dużego garnka wlać wodę i ogrzewać go na dużym ogniu. Po chwili włożyć do niego mniejszy garnek i zalać go mlekiem skondensowanym, dodać do niego masło, wsypać cukier i gotować do czasu, aż składniki z mlekiem zgęstnieją. W czasie gotowania należy często mieszać drewnianą łyżką, aby składniki się nie przypaliły. Następnie dodać do tego kakao, gorzką czekoladę, wlać ekstrakt waniliowy i wsypać kawę mieloną. Całość dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.

Masę można wykorzystać do smarowania ciast lub dekoracji deserów.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów