
Tarta winogronowa z orzechami i kajmakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1656

Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
- Na ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 250 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- szczypta soli
- Na wypełnienie:
- 400 g zielonego winogrona bez pestek
- 400 g kajmaku
- 250 g tłuczonych orzechów włoskich
Opis przygotowania:
Winogrona umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: kajmak przełożyć do miski i wymieszać go z tłuczonymi orzechami włoskimi. Po wymieszaniu całość przełożyć na ciasto w blasze do pieczenia. Dodać do tego winogrona.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem i szczyptą soli. Dodać do tego miękkie masło i wyrobić gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować je na grubość 5 mm. Po rozwałkowaniu przełożyć je do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia.
Przygotować wypełnienie: kajmak przełożyć do miski i wymieszać go z tłuczonymi orzechami włoskimi. Po wymieszaniu całość przełożyć na ciasto w blasze do pieczenia. Dodać do tego winogrona.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)