Kopytka z cukrem i cynamonem

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1815
Kopytka z cukrem i cynamonem
fot. arfo (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić je tłuczkiem na jednolitą miazgę. Ubite ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę pszenną, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Posypać je mąką i uformować rulon, po czym ostrym nożem odciąć z niego ukośne kawałki.

Całość wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie kluski odcedzić i wyłożyć na talerz.

Masło stopić na rozgrzanej patelni, a po stopieniu polać nim potrawę. Wszystko posypać cukrem i zmielonym cynamonem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów