Kopytka z cukrem i cynamonem
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1815
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, po czym przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić i ubić je tłuczkiem na jednolitą miazgę. Ubite ziemniaki wyłożyć na stolnicę, wsypać do nich mąkę pszenną, wbić jajko i z całości wyrobić ciasto. Posypać je mąką i uformować rulon, po czym ostrym nożem odciąć z niego ukośne kawałki.
Całość wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie kluski odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, a po stopieniu polać nim potrawę. Wszystko posypać cukrem i zmielonym cynamonem.
Całość wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie kluski odcedzić i wyłożyć na talerz.
Masło stopić na rozgrzanej patelni, a po stopieniu polać nim potrawę. Wszystko posypać cukrem i zmielonym cynamonem.
Komentarze (0)