Kurczak w chili
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2388
Składniki:
- 20 g suszonej czerwonej papryczki chili
- 2 czerwone świeże papryczki chili
- 2 piersi z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka wina ryżowego
- 3 łyżki oleju arachidowego
- 1 jajko
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru
- pęczek szczypiorku
- sól
- mielony pieprz syczuański
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osaczyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Imbir obrać ze skóry i pokroić w drobna kostkę. Papryczkę czerwoną pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Suszoną papryczkę sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru i również pokroić na kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w dużą kostkę i oprószyć je pieprzem oraz szczyptą soli. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać je widelcem. Mięso panierować w roztrzepanym jajku, później w mące, po czym przełożyć je do rozgrzanego oleju arachidowego na patelni i zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną wcześniej papryczkę świeżą i suszoną oraz imbir, zalać winem ryżowym, sosem sojowym i zasypać cukrem brązowym. Całość doprawić do smaku szczyptą soli (jeśli trzeba), wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa na średnim ogniu. Gotowe danie ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sezamem.
Komentarze (0)