Ciasto kajmakowe z masą bakaliową w syropie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1107
Ciasto kajmakowe z masą bakaliową w syropie
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 200 ml syropu klonowego
  • 4 świeże truskawki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • 0,5 szklanki cieplej wody
  • Masa:
  • 400 g kajmaku
  • 200 g tłuczonych orzeszków ziemnych
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g kandyzowanej skorki cytrynowej

Opis przygotowania:

Truskawki oraz mięte umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie skropić ciepłą wodą i przełożyć jedną warstwę na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować masę: kajmak przelać do miski, potem wsypać do niego tłuczone orzechy ziemne, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową. Całość dobrze wymieszać i wysmarować tym płat ciasta w blasze do pieczenia. Wszystko nakryć drugim płatem ciasta, dobrze docisnąć do siebie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C.

Ciasto piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, podzielić na porcje i przełożyć na talerz. Wszystko posypać cukrem, udekorować truskawkami, świeżą miętą i polać syropem klonowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów