Kluski serowe z truskawkami i kompotem rabarbarowym

wd2005

Autor:

Przepisów: 3498

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

2 os.

Składniki

  • 25 g truskawek
  • 2 liście świeżej mięty do dekoracji
  • 1 łyżka cukru pudru
  • olej do głębokiego smażenia
  • Na kluski:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki brązowego cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Na kompot rabarbarowy:
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 l wody

Opis przygotowania

Truskawki i rabarbar umyć i osaczyć z wody. Truskawki wyłożyć na talerz.
Przygotować kluski serowe: ser biały przepuścić przez maszynkę do mięsa i przełożyć do miski. Wbić do niego jajko, wsypać cukier brązowy, cynamon i razem utrzeć na jednolitą masę. Utartą masę dokładnie wymieszać, po czym ze składników uformować ręcznie małe kulki. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na rumiany kolor. Usmażone wyciągnąć łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i dodać do truskawek na talerzu. Następnie wszystko udekorować świeżą miętą i posypać cukrem pudrem.
Przygotować kompot rabarbarowy: umyte łodygi rabarbaru pokroić na kawałki, po czym zalać 1 l wody, wsypać do tego cukier i zagotować. Zagotowane składniki przestudzić, potem przelać do małej filiżanki i podawać razem z kluskami na jednym talerzu.

0 komentarzy