Fagottini z serem, sezamem i ziołami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2761
Fagottini z serem, sezamem i ziołami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g sera ricotto
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka maku
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonej trybuli
  • pęczek szczypiorku
  • garść świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ciasto francuskie rozmrozić, po czym wysmarować ciepłą wodą i pociąć na kwadraty 10 x 10 cm. Następnie szczypiorek oraz tymianek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony szczypiorek, tymianek, oprószyć mieloną trybulą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Do smażonych składników dodać ser ricotta, wsypać ziarna sezamu, wbić jajko, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz pieprzem, rozgnieść widelcem i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki przełożyć na wycięte kwadraty ciasta i złożyć w trójkąty. Całość przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Masło stopić w rondlu i wysmarować nim wyłożone ciasto. Wszystko posypać makiem, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów