Beza z czekoladą i lawendą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2957
Beza z czekoladą i lawendą
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • Na bezę:
  • 200 g cukru pudru
  • 4 białka jajek
  • 3 g suszonej lawendy lekarskiej
  • 1 łyżeczka soku cytrynowego

Opis przygotowania:

Lawendę suszoną zmielić młynkiem do kawy na drobne kawałeczki.

Przygotować bezę: białka ubić z cukrem pudrem oraz sokiem cytrynowym na puszystą pianę. Do ubitej piany dodać zmielona lawendę, po czym całość dokładnie wymieszać i ponownie ubić trzepaczką. Następnie ubite składniki przełożyć na wyłożona papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 130 stopni. Piec do czasu, aż będą suche. Wtedy bezy wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masą zalać odpowiednie foremki i kiedy lekko przestygnie - nałożyć na to upieczone wcześniej bezy. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, potem wyciągnąć z foremek i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów