Babeczki waniliowo-różane
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3633
Składniki:
- Na ciasto:
- 130 g mąki
- 130 g masła
- 130 g cukru
- 60 ml wody różanej
- 6 gotowych, ozdobnych róż
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka maczku cukrowego
- 1 łyżeczka wanilii w proszku
- 6 papilotek do małych babeczek
- Na krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny spożywczej
- 4 łyżki letniej wody
- 0,5 łyżki wody różanej
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: cukier zmiksować z masłem. Dodać do tego mąkę, wanilię, proszek do pieczenia, wodę różaną, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Masę przelać do foremek wyłożonych papilotkami i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Żelatynę spożywczą namoczyć w 4 łyżkach letniej wody, aby napęczniała. Śmietanę kremówkę mocno schłodzić, następnie zmiksować z cukrem pudrem, namoczoną żelatyną i wodą różaną na puszystą piane, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Na pianę wyłożyć gotowe ozdoby i posypać maczkiem cukrowym.
Komentarze (0)