Babeczki waniliowo-różane

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 3633
Babeczki waniliowo-różane
fot. LittleMissCupcakeParis / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 130 g mąki
  • 130 g masła
  • 130 g cukru
  • 60 ml wody różanej
  • 6 gotowych, ozdobnych róż
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka maczku cukrowego
  • 1 łyżeczka wanilii w proszku
  • 6 papilotek do małych babeczek
  • Na krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny spożywczej
  • 4 łyżki letniej wody
  • 0,5 łyżki wody różanej

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: cukier zmiksować z masłem. Dodać do tego mąkę, wanilię, proszek do pieczenia, wodę różaną, wbić jajka i całość zmiksować na jednolitą masę. Masę przelać do foremek wyłożonych papilotkami i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć i przestudzić. Żelatynę spożywczą namoczyć w 4 łyżkach letniej wody, aby napęczniała. Śmietanę kremówkę mocno schłodzić, następnie zmiksować z cukrem pudrem, namoczoną żelatyną i wodą różaną na puszystą piane, po czym przełożyć ją do szprycy i wycisnąć na przestudzone babeczki. Na pianę wyłożyć gotowe ozdoby i posypać maczkiem cukrowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów