Ciasto daktylowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3767
Ciasto daktylowe
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 370 ml wrzącej wody
  • 200 g daktyli suszonych (bez pestek)
  • 180 g mąki pszennej
  • 170 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Daktyle pozbawione pestek pokroić na drobne kawałki, po czym przełożyć do rondla, zalać wrząca wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Potem przestudzić. Masło stopić w rondelku i dodać do przestudzonych daktyli. Wsypać cukier brązowy i wymieszać. Następnie wbić do tego jajka, wsypać szczyptę soli, mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić na ciasto i przełożyć do formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i podzielić na porcje.

0 komenatrzy

Podobne przepisy