Ciasto daktylowe

arek

Autor:

Przepisów: 1926

Ocena:

(średnia: 5.00, 1 głos)

Trudność:

łatwy

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • 370 ml wrzącej wody
  • 200 g daktyli suszonych (bez pestek)
  • 180 g mąki pszennej
  • 170 g brązowego cukru
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Opis przygotowania

Daktyle pozbawione pestek pokroić na drobne kawałki, po czym przełożyć do rondla, zalać wrząca wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Potem przestudzić. Masło stopić w rondelku i dodać do przestudzonych daktyli. Wsypać cukier brązowy i wymieszać. Następnie wbić do tego jajka, wsypać szczyptę soli, mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić na ciasto i przełożyć do formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i podzielić na porcje.

0 komentarzy

Podobne przepisy