Ciasto szpinakowo-serowe

Oceń:
(3 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1332
Ciasto szpinakowo-serowe
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g ciasta filo
  • 600 g sera ricotta
  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 300 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 białko jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy. Szpinak rozmrozić i przełożyć go do miski. Dodać do niego ser ricotta oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku solą oraz pieprzem, mieloną gałką muszkatołową, wymieszać. Po wymieszaniu nałożyć to na rozłożone ciasto filo. Całość zawinąć w rulony i wysmarować białkiem jajka. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać czarnym sezamem i podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów