Ciasto szpinakowo-serowe
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1332
Składniki:
- 600 g ciasta filo
- 600 g sera ricotta
- 350 g mrożonego szpinaku
- 300 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 białko jajka
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy. Szpinak rozmrozić i przełożyć go do miski. Dodać do niego ser ricotta oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Składniki w misce doprawić do smaku solą oraz pieprzem, mieloną gałką muszkatołową, wymieszać. Po wymieszaniu nałożyć to na rozłożone ciasto filo. Całość zawinąć w rulony i wysmarować białkiem jajka. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, posypać czarnym sezamem i podawać z sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)