Ciasto filo z kremem i malinami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 944
Składniki:
- 600 g ciasta filo
- 250 g malin
- 2 łyżki soku malinowego
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- świeża mięta
- Krem:
- 200 g masła
- 80 g budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 2 szklanki mleka 2%
Opis przygotowania:
Maliny umyć i odsączyć z wody. Ciasto filo pokroić w kwadraty o wymiarach 10x10 cm i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia, po czym wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować krem: do rondla wlać 1,5 szklanki mleka, dodać do tego masło, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do kubka wlać pozostałe mleko, wsypać do niego budyń waniliowy, wymieszać, po czym przelać do gotowanych wcześniej składników. Całość wymieszać i kiedy zacznie gęstnieć ściągnąć z ognia i przelać na upieczone ciasto filo.
Dodać do tego maliny, posypać mielonym cynamonem, skropić sokiem malinowym i udekorować świeżą mięta.
Przygotować krem: do rondla wlać 1,5 szklanki mleka, dodać do tego masło, wsypać cukier i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do kubka wlać pozostałe mleko, wsypać do niego budyń waniliowy, wymieszać, po czym przelać do gotowanych wcześniej składników. Całość wymieszać i kiedy zacznie gęstnieć ściągnąć z ognia i przelać na upieczone ciasto filo.
Dodać do tego maliny, posypać mielonym cynamonem, skropić sokiem malinowym i udekorować świeżą mięta.
Komentarze (0)