Czekoladki z masą orzechową i krakersami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2944
Składniki:
- 400 g masła orzechowego
- 300 g gorzkiej czekolady
- 30 g cukru pudru
- 5 solonych krakersów
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Krakersy utłuc tłuczkiem na na drobne kawałeczki. Masło stopić na patelni, dodać do niego masło orzechowe oraz cukier puder i smażyć na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać do tego pokruszone krakersy i mieszać do czasu, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzoną masę na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i łyżeczką przełożyć do papilotek. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić ja na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną przelać na wyłożone składniki w papilotkach i pozostawić do zastygnięcia. Gotowe odwinąć z papilotek i przełożyć do miski.
Komentarze (0)