Czekoladki z masą orzechową i krakersami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2944
Czekoladki z masą orzechową i krakersami
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g masła orzechowego
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 30 g cukru pudru
  • 5 solonych krakersów
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Krakersy utłuc tłuczkiem na na drobne kawałeczki. Masło stopić na patelni, dodać do niego masło orzechowe oraz cukier puder i smażyć na małym ogniu do czasu rozpuszczenia się składników. Następnie wsypać do tego pokruszone krakersy i mieszać do czasu, aż powstanie jednolita, gęsta masa. Wtedy całość ściągnąć z ognia i przestudzić. Przestudzoną masę na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć i łyżeczką przełożyć do papilotek. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić ja na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną przelać na wyłożone składniki w papilotkach i pozostawić do zastygnięcia. Gotowe odwinąć z papilotek i przełożyć do miski.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów