
Ciasto daktylowe
Oceń:
(7 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 9149

Składniki:
- 370 ml wrzącej wody
- 200 g daktyli suszonych (bez pestek)
- 180 g mąki pszennej
- 170 g brązowego cukru
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Daktyle pozbawione pestek pokroić na drobne kawałki, po czym przełożyć do rondla, zalać wrząca wodą i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Potem przestudzić. Masło stopić w rondelku i dodać do przestudzonych daktyli. Wsypać cukier brązowy i wymieszać. Następnie wbić do tego jajka, wsypać szczyptę soli, mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić na ciasto i przełożyć do formy do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez 40 minut. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, formy i podzielić na porcje.
Komentarze (2)
Teraz jest taka różnorodność form ,że przydało by się napisać jakie wymiary ma forma w której ma być pieczone ciasto. Ja wiem, że osoby piekące ciasta często poznają to ilości składników, ale przepisów w internecie zazwyczaj nie szukają mistrzowie kuchni.
Ten przepis jest nie kompletny , jakich wymiarow forma jest potrzebna do tego ciasta ?