Kitcheri (zupa indyjska)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2221
Kitcheri (zupa indyjska)
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 150 g ryżu
  • 100 g ciecierzycy
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 cukinia zielona
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka fasoli mung
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka śmietany 18 %
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na drobne kawałki. Masło stopić w garnku, dodać do niego obraną oraz pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli wlać bulion, dodać przecier pomidorowy, opłukany ryż, ciecierzycę oraz fasolę mung. Gotować przez 15 minut. Następnie do gotowanych składników dodać pokrojoną cukinię, paprykę, kminek, mieloną paprykę, kolendrę i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, doprawić do smaku pieprzem oraz solą,
wymieszać i przelać na talerz. Całość posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów