Žganci
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2462
Składniki:
- 25 g słoniny
- 2 l wody
- 1,5 kg mąki gryczanej
- sól
Opis przygotowania:
Zagotować lekko osoloną wodę w rondlu na średnim ogniu i na wrzątek wsypać stopniowo mąkę gryczaną. Mieszać cały czas drewniana łyżką, aż zaczną gęstnieć. Wtedy zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do chwili, aż utworzy się jednolita, gęsta masa. W czasie gotowania sprawdzać łyżką, aby składniki się nie przypalały. Po powstaniu masy składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie słoninę pokroić w drobną kostkę i smażyć ją na średnim ogniu do chwili, aż utworzą się skwarki. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i polać tym całość. Można podawać na śniadanie lub kolację z mlekiem, miodem i tostami.
Komentarze (0)