Zerde
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1370
Składniki:
- 6 szklanek cieplej wody
- 2 łyżki rodzynek
- 2,5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki łuskanych pistacji
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody różanej
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki suszonego szafranu
Opis przygotowania:
W ciepłej wodzie namoczyć rodzynki, suszony szafran, kurkumę oraz mąkę kukurydzianą. Następnie ryż opłukać pod bieżącą woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu zalać go namoczonymi wcześniej składnikami, potem wlać do tego jeszcze wodę różaną, wsypać cukier puder i pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać i ponownie zagotować . Po zagotowaniu przelać do miseczek i dobrze przestudzić.
Komentarze (0)