Zerde

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1370
Zerde
fot. E4024 / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 6 szklanek cieplej wody
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki łuskanych pistacji
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody różanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki suszonego szafranu

Opis przygotowania:

W ciepłej wodzie namoczyć rodzynki, suszony szafran, kurkumę oraz mąkę kukurydzianą. Następnie ryż opłukać pod bieżącą woda, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu zalać go namoczonymi wcześniej składnikami, potem wlać do tego jeszcze wodę różaną, wsypać cukier puder i pistacje. Wszystko dokładnie wymieszać i ponownie zagotować . Po zagotowaniu przelać do miseczek i dobrze przestudzić.

Komentarze (0)