Zeppole
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1211
Składniki:
- 100 g cukru pudru do posypania ciasta
- Ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka ciemnego rumu
- szczypta soli
- Krem budyniowy:
- 75 g budyniu waniliowego
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- olej do głębokiego smażenia
- Krem czekoladowy:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka oleju
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: zagotować wodą z masłem, rumem i szczyptą soli w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę oraz cukier i mieszać cały czas na małym ogniu drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zrobią się przezroczyste i zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć w formie owalnych kształtów do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z nadmiaru oleju, wyłożyć na talerz i posypać je cukrem pudrem.
Przygotować krem budyniowy: mleko zagotować z masłem i cukrem, po czym zmniejszyć ogień i wsypać do tego stopniowo budyń waniliowy. Całość mieszać łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas ściągnąć je z ognia i przestudzić. Przestudzone przełożyć do szprycy i wycisnąć na ciasto na talerzu.
Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy wsypać cukier, kakao, wlać olej i wbić jajka. Całość ogrzewać na małym ogniu i mieszać do chwili, aż ze składników utworzy się gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić, przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch.
Przygotować krem budyniowy: mleko zagotować z masłem i cukrem, po czym zmniejszyć ogień i wsypać do tego stopniowo budyń waniliowy. Całość mieszać łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas ściągnąć je z ognia i przestudzić. Przestudzone przełożyć do szprycy i wycisnąć na ciasto na talerzu.
Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy wsypać cukier, kakao, wlać olej i wbić jajka. Całość ogrzewać na małym ogniu i mieszać do chwili, aż ze składników utworzy się gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić, przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch.
Komentarze (0)