Zeppole

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1121
Zeppole
fot. Florixc (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 100 g cukru pudru do posypania ciasta
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • szczypta soli
  • Krem budyniowy:
  • 75 g budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej do głębokiego smażenia
  • Krem czekoladowy:
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oleju

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: zagotować wodą z masłem, rumem i szczyptą soli w rondlu. Do zagotowanych składników wsypać stopniowo mąkę oraz cukier i mieszać cały czas na małym ogniu drewnianą łyżką do chwili, aż składniki zrobią się przezroczyste i zaczną gęstnieć. Wtedy ściągnąć je z ognia i lekko przestudzić. Przestudzone przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wycisnąć w formie owalnych kształtów do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym wyciągnąć, osączyć z nadmiaru oleju, wyłożyć na talerz i posypać je cukrem pudrem.

Przygotować krem budyniowy: mleko zagotować z masłem i cukrem, po czym zmniejszyć ogień i wsypać do tego stopniowo budyń waniliowy. Całość mieszać łyżką do chwili, aż składniki zaczną gęstnieć. Wówczas ściągnąć je z ognia i przestudzić. Przestudzone przełożyć do szprycy i wycisnąć na ciasto na talerzu.

Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynna masę. Do rozpuszczonej masy wsypać cukier, kakao, wlać olej i wbić jajka. Całość ogrzewać na małym ogniu i mieszać do chwili, aż ze składników utworzy się gęsta masa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia, przestudzić, przełożyć do szprycy i wycisnąć na wierzch.

Komentarze (0)