Żarkoje
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 3061
Składniki:
- Ciasto:
- 15 g drożdży instant
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 szklanki cieplej wody
- Wypełnienie:
- 500 g łopatki wołowej bez kości
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 suszone śliwki kalifornijskie bez pestek
- 2 marchewki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- kmin rzymski mielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie krążki. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić ją w drobną kostkę. Śliwki suszone drobno posiekać. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w drobną kostkę. Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do miski, zalać je ciepłą wodą, wsypać cukier i dobrze rozetrzeć. Roztarte pozostawić na 5 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie do roztartych drożdży wsypać mąkę, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie przygotować wypełnienie: pokrojone wcześniej mięso przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko je zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę, czosnek, suszone śliwki, paprykę i marchew. Potem dodać do tego koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim, dobrze wymieszać i dusić do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy mięso z warzywami będzie miękkie, naczynie żaroodporne wyłożyć pokrojonymi wcześniej plastrami ziemniaków, a na nie nałożyć duszone warzywa z mięsem. Na na górę położyć znowu plastry pokrojonych ziemniaków. Następnie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i nakryć nim naczynie żaroodporne z zawartością w środku. Całość wysmarować roztrzepanym jajkiem, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do fasolki na talerzu.
Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, przełożyć ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Następnie przygotować wypełnienie: pokrojone wcześniej mięso przełożyć na rozgrzany olej na patelni i lekko je zrumienić. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną cebulę, czosnek, suszone śliwki, paprykę i marchew. Potem dodać do tego koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny.
Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, kminem rzymskim, dobrze wymieszać i dusić do miękkości mięsa i warzyw. Kiedy mięso z warzywami będzie miękkie, naczynie żaroodporne wyłożyć pokrojonymi wcześniej plastrami ziemniaków, a na nie nałożyć duszone warzywa z mięsem. Na na górę położyć znowu plastry pokrojonych ziemniaków. Następnie wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i nakryć nim naczynie żaroodporne z zawartością w środku. Całość wysmarować roztrzepanym jajkiem, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do fasolki na talerzu.
Komentarze (0)