Xi gua lao
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 1 arbuz (ok. 1 kg)
- 250 ml wody
- 1,6 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki agaru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 szklanki suszonych wiśni
Opis przygotowania:
Arbuza umyć, pokroić na kawałki i przełożyć na talerz. Następnie suszone wiśnie sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Wlać do rondla wodę, dodać do niej sparzone wiśnie, wsypać cukier waniliowy i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, wsypać do nich agar, dokładnie wymieszać, przestudzić i zalać nimi miąższ arbuza. Przed podaniem całość włożyć do lodówki i zamrozić.
Komentarze (0)