Wieniec z piernika

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1518
Wieniec z piernika
fot. < J > / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 200 ml płynnego miodu gryczanego
  • 200 g margaryny
  • 100 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g białego lukru plastycznego
  • 200 g zielonego lukru plastycznego
  • 15 g mlecznych draży

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: śliwki suszone sparzyć wrzącą woda i posiekać drobno do miski. Do drugiej miski wsypać mąkę, sodę oczyszczona, kakao i przyprawę do piernika. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednym żółtku, a następnie wlać do tego miód, zimna wodę i jogurt. Wsypać do tego wymieszane wszystkie suche składniki. Całość dobrze zmiksować, po czym dodać do tego ubitą wcześniej pianę z białek oraz pokrojone wcześniej śliwki kalifornijskie. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta. Pozostałe ciasto uformować w koła i przełożyć je na blachę do pieczenia. Ciasto w formie oraz na blasze przełożyć razem do jednego piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na tackę. Na upieczony wieniec z ciasta nałożyć koła z ciasta. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, rozpuścić na płynną masę i polać nią całość. Gotowe ciasto udekorować białym oraz zielonym lukrem plastycznym i mlecznymi drażami.

Komentarze (0)