Wareniec
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1675
Składniki:
- 3 l mleka
- 1,5 szklanki śmietany
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
3 litry mleka zmieszać z 1,5 szklanki śmietany i zagotować na małym ogniu. Kiedy pokaże się rumiany kożuch, należy go ściągnąć i nadal gotować całość przez około 1 godzinę. Następnie częściowo ostudzić, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i postawić w ciepłe miejsce, aby skisło. Odczekać do momentu całkowitego ostudzenia, przełożyć na talerz, posypać cukrem i podawać do spożycia. Wareniec najlepiej smakuje z pszennym pieczywem.
Komentarze (0)