Wareniec

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1555

Składniki:

  • 3 l mleka
  • 1,5 szklanki śmietany
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru

Opis przygotowania:

3 litry mleka zmieszać z 1,5 szklanki śmietany i zagotować na małym ogniu. Kiedy pokaże się rumiany kożuch, należy go ściągnąć i nadal gotować całość przez około 1 godzinę. Następnie częściowo ostudzić, dodać 2 łyżki kwaśnej śmietany i postawić w ciepłe miejsce, aby skisło. Odczekać do momentu całkowitego ostudzenia, przełożyć na talerz, posypać cukrem i podawać do spożycia. Wareniec najlepiej smakuje z pszennym pieczywem.

Komentarze (0)