Tumbet
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2779
Składniki:
- 4 duże ziemniaki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić je w cienkie plastry i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Bakłażany pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków w naczyniu. Następnie paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Potem dodać do tego pokrojone na małe kawałki pomidory oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Oliwę wymieszać z suszonym oregano, szczyptą soli, pieprzu i polać tym po całości. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni i piec do chwili, aż warzywa będą miękkie. Po upieczeniu składniki wyciągnąć z piekarnika, posypać je pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać na ciepło.
Komentarze (0)